“ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕΙΟ” παιδικός σταθμός

Παπαδοπούλειο

Ιστορικό

Στην ανατολή του 20ου αιώνα, γύρω στα 1900-1901, οκτώ επώνυμοι καλαματιανοί οραματίστηκαν και υλοποίησαν την ιδέα της ίδρυσης ενός βρεφοκομείου για άπορα και εγκαταλελειμμένα βρέφη, το οποίο ονομάσθηκε ‘Βρεφοκομείο Καλαμών’.

Τέσσερα χρόνια αργότερα και ενώ είχαν αρχίσει να διαφαίνονται στον ορίζοντα οικονομικά προβλήματα λόγω έλλειψης πόρων του βρεφοκομείου, ο Γεώργιος Εμμ. Παπαδόπουλος, ένας εύπορος μεγαλοκτηματίας, που διαβιούσε στην Καλαμάτα, αποφάσισε να προσφέρει την κινητή και ακίνητη περιουσία του στο βρεφοκομείο.

Σκοπός του ήταν η εύρυθμη λειτουργία του και η βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των βρεφών. Για το λόγο αυτό και προς τιμήν του διαθέτη, το βρεφοκομείο μετονομάστηκε σε: «Παπαδοπούλειο». 

Τον Αύγουστο του 1909 ο Γεώργιος Παπαδόπουλος απεβίωσε, αφήνοντας εντολή να δημιουργηθεί ίδρυμα, που θα διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου θα προεδρεύει ο εκάστοτε Μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο οποίος θα έχει και την αποκλειστική μέριμνα του ιδρύματος, όπερ και εγένετο. Το «Παπαδοπούλειο Βρεφοκομείο Καλαμάτας» λειτούργησε αδιάκοπα μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1941-1945) οπότε και διεκόπη η λειτουργία του. Το 1945 ο τότε Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Δασκαλάκης φρόντισε για την επανασύσταση και επαναλειτουργία του ιδρύματος.

Το Παπαδοπούλειο συνέχισε να λειτουργεί ως το 1986 όταν ο καταστροφικός σεισμός, που έπληξε την πόλη της Καλαμάτας, επέφερε μεγάλες βλάβες στο κτήριο και το κατέστησε ακατάλληλο προς χρήση. Επί των ημερών του μακαριστού Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Θέμελη και με την ευγενική χορηγία του Σωματείου Εργαζομένων Βιομηχανικών Λιπασμάτων Νέας Καρβάλης, οι οποίοι ήθελαν να συμπαρασταθούν στην σεισμόπληκτη πόλη μας, ανεγέρθη εκ θεμέλιων το οίκημα του βρεφοκομείου, το οποίο αποπερατώθηκε και εγκαινιάσθηκε το 1993. Έκτοτε το Παπαδοπούλειο λειτούργησε ως βρεφονηπιακός σταθμός έως το 2006.

Ο νυν Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος Σαββάτος από το 2007 που εξελέγη και εγκαταστάθηκε στη Μητρόπολη Μεσσηνίας, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την λειτουργία, επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του Παπαδοπουλείου. Κατόπιν ενεργειών του, το έτος 2009, με χορηγία της Εθνικής Τράπεζας ανεγέρθη νέα πτέρυγα, προσθήκη στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις του ιδρύματος.

Η πτέρυγα αυτή, η οποία τυγχάνει υπερσύγχρονα εξοπλισμένη, εγκαινιάστηκε από τον Μητροπολίτη μας τον Ιούλιο του 2014. Δόθηκε με τον τρόπο αυτό νέα πνοή στο Παπαδοπούλειο Βρεφοκομείο Καλαμάτας, το οποίο μετατράπηκε σε σύγχρονο παιδικό σταθμό, που 28 χρόνια τώρα μοιράζει στοργή και φροντίδα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Με εξειδικευμένο προσωπικό και άριστες παροχές φροντίζει για την ασφαλή φύλαξη των παιδιών, την διαπαιδαγώγηση και την δημιουργική απασχόλησή τους. Και πάντα ταύτα υπό τη μέριμνα της Ι.Μ.Μ. και την επίβλεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Τον Αύγουστο του 1909 ο Γεώργιος Παπαδόπουλος απεβίωσε, αφήνοντας εντολή να δημιουργηθεί ίδρυμα, που θα διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου θα προεδρεύει ο εκάστοτε Μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο οποίος θα έχει και την αποκλειστική μέριμνα του ιδρύματος, όπερ και εγένετο. Το «Παπαδοπούλειο Βρεφοκομείο Καλαμάτας» λειτούργησε αδιάκοπα μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1941-1945) οπότε και διεκόπη η λειτουργία του. Το 1945 ο τότε Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Δασκαλάκης φρόντισε για την επανασύσταση και επαναλειτουργία του ιδρύματος. Το Παπαδοπούλειο συνέχισε να λειτουργεί ως το 1986 όταν ο καταστροφικός σεισμός, που έπληξε την πόλη της Καλαμάτας, επέφερε μεγάλες βλάβες στο κτήριο και το κατέστησε ακατάλληλο προς χρήση. Επί των ημερών του μακαριστού Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Θέμελη και με την ευγενική χορηγία του Σωματείου Εργαζομένων Βιομηχανικών Λιπασμάτων Νέας Καρβάλης, οι οποίοι ήθελαν να συμπαρασταθούν στην σεισμόπληκτη πόλη μας, ανεγέρθη εκ θεμέλιων το οίκημα του βρεφοκομείου, το οποίο αποπερατώθηκε και εγκαινιάσθηκε το 1993. Έκτοτε το Παπαδοπούλειο λειτούργησε ως βρεφονηπιακός σταθμός έως το 2006. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος. Ο νυν Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος Σαββάτος από το 2007 που εξελέγη και εγκαταστάθηκε στη Μητρόπολη Μεσσηνίας, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την λειτουργία, επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του Παπαδοπουλείου. Κατόπιν ενεργειών του, το έτος 2009, με χορηγία της Εθνικής Τράπεζας ανεγέρθη νέα πτέρυγα, προσθήκη στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις του ιδρύματος. Η πτέρυγα αυτή, η οποία τυγχάνει υπερσύγχρονα εξοπλισμένη, εγκαινιάστηκε από τον Μητροπολίτη μας τον Ιούλιο του 2014. Δόθηκε με τον τρόπο αυτό νέα πνοή στο Παπαδοπούλειο Βρεφοκομείο Καλαμάτας, το οποίο μετατράπηκε σε σύγχρονο παιδικό σταθμό, που 22 χρόνια τώρα μοιράζει στοργή και φροντίδα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Με εξειδικευμένο προσωπικό και άριστες παροχές φροντίζει για την ασφαλή φύλαξη των παιδιών, την διαπαιδαγώγηση και την δημιουργική απασχόλησή τους. Και πάντα ταύτα υπό τη μέριμνα της Ι.Μ.Μ. και την επίβλεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.